Funding of safe drinking water is not expensive. Not when compared to the contamination of water at Havelock North which made 5,500 people sick. read more
HG - Engineering Tomorrow

Rebuilding Christchurch Art Gallery

Forward Thinking Engineering view project
prev project next project

Client

Christchurch Art Gallery

Description

To ensure galleries around the world would have the confidence to lend artworks and exhibitions to Christchurch after the 2011 earthquake, restoring the gallery with ‘gold-standard’ engineering was a must.

Expertise

  • Structural engineering and building services

Project Completion

2014

Total project value

$15 million (for re-levelling phase)

When the Christchurch earthquake struck in February 2011, the city’s much-loved Art Gallery appeared to hold up fairly well. In fact, it became the Civil Defence headquarters for seven months afterwards. But closer inspection revealed that it had bowed in the middle, the floor had settled a maximum of 140mm and the signature glass façade had dropped towards the ground.

To ensure galleries around the world would continue to have the confidence to lend artworks and exhibitions to Christchurch, restoring the gallery with ‘gold-standard’ engineering was a must.

Our work

Working with Uretek Ground Engineering (now Mainmark), we provided structural engineering and building services advice during the tender and remedial work process. We inspected the existing structure and advised on the potential impact of the re-levelling process on the building, and we assisted in developing a suitable lifting and monitoring strategy to relieve the stresses that had built up in the basement slabs. We also advised on the remedial works required for the re-levelling.

The two-stage re-levelling process was relatively new to New Zealand. A specialist team first strengthened the ground with jet grout columns, followed by computer controlled grout injection that raised the gallery by up to 182mm. The re-levelling was monitored in real time which allowed us to direct the lifting to reduce stress and see almost instant results.

A particular challenge was keeping the existing services at their current level while the gallery was lifted by varying amounts up to 180mm. This required the careful cutting of slots into the reinforced concrete walls and the reinstatement of any lost strength through the introduction of steel frames.

Result

The Christchurch Art Gallery was returned to an eager and enthusiastic public in December 2015, with much improved levels of quality and stability.

Back to top