HG Perspective HG Perspective
It comes as no surprise that the New Zealand water industry is staring down the barrel of reform.... read more
HG - Engineering Tomorrow

Kirknie Landfill, Home Hill
- Design of a New Lined Cell

Delivering Ideas view project
prev project next project

Client

Burdekin Shire Council

Description

Upriver from Home Hill in Burdekin, a new lined landfill cell was needed as the existing landfill cell was nearing its capacity. Our team identified an outcome that reduced environmental risks, provided significant cost savings and extra storage capacity could be achieved by creating a new leachate pond.

Expertise

  • Strategic analysis
  • Civil engineering
  • Environmental engineering

Project Period

2013 - 2014

The Burdekin region in North Queensland is renowned for its beauty and its close proximity to the Great Barrier Reef World Heritage Area. The Burdekin Shire Council is proud to be a Reef Guardian Council and makes every effort to protect the reef and water resources from the impacts of environmentally sensitive activities.

Upriver from Home Hill in Burdekin, a new lined landfill cell was needed as the existing landfill cell was nearing its capacity. We were commissioned to design the new cell using an existing leachate pond.

Our work

After strategic analysis, our civil and environmental engineers redesigned the project. They identified that reduced environmental risks, significant cost savings and extra storage capacity could be achieved by creating a new leachate pond. Our team managed external specialists and consultants, and liaison and coordination of survey and geotechnical inputs. We also consulted industry experts at the forefront of manufacturing the most technologically advanced and widest range of geosynthetic clay liner and other geocomposite products for use in the new landfill cell and leachate pond.

The result

From our redesign, the Council achieved a faster construction time and the project remained within its budget of approximately $3M. It also achieved a reduction in environmental risks and the provision of extra storage capacity.

Other benefits included the ability for the existing and new cell to be used concurrently and for additional storage capacity to be achieved before remediation/capping works began. The redesign reduced the volume of fill required to be imported to the site and included an alternative geocomposite liner design arrangement further reducing the risk of environmental impacts on groundwater resources.

The details

Location address: 25km upriver from Home Hill, Burdekin.

Local Authority: Burdekin Shire Council

Project date: 2013 - 2014

Total project value: ~ $3 million

Back to top